19 decembrie 2016

       La ce inovații să ne așteptăm de la producătorii de ochelari în viitor? Fantezia dizainerilor în acest domeniu este foarte creativă. Dar producătorii dispozitivilor digitale la fel doresc să fie agreați de purtătorii de ochelari. Ca exemplu, compania japoneză Blincam a elaborat o cameră de luat vederi originală, care permite să fotografiem direct ceea ce vedem.  Această aparat de fotografiat în miniatură să fixează pe rama de ochelari și fotografiază la o clipire din ochi. Acest fel de a lua vederi este foarte practic și ingenios, deoarece permite de a prinde momente interesante din viață „cât ai clipi din ochi”, pe când cu smartphone-ul sau apartul foto s-ar putea să întârziem. Mai mult, mâinile ne rămân libere, deacea putem să poziționăm gadget-ul pentru a fotografia și când preparăm bucate, ne jucăm cu copiii, facem sport sau suntem la plimbare.  Camera are 32 Gb memorie, acumulator pentru 4 ore de lucru, Bluetooth și cântărește doar 25g. Dimensiunile sunt destul de mici ca să nu deranjeze posesorul: 85 × 17 × 10 mm, iar prețul se estimează la 185 de dolari.  Această descriere are putea fi remarcată ca un spot publicitar, doar că la moment astfel de gadget-uri nu sunt în vânzare în Chișinău… Totuși,  nu trebuie de disperat – dacă nu aveți drum în Japonia, compania producătoare planifică organizarea vânzărilor prin Ebay, Amazon… care la fel, de fapt, nu fac comerț la noi în Moldova… Situația s-ar părea fără ieșire, doar dacă să privim lucrurile sub un alt unghi: oricum, putem să facem poze cu aparatele digitale disponibile și ele nu sunt puține.

       De asemenea, în Chișinau, în saloanele de optică „Astrooptica” pot fi alese diverse rame de ochelari de la brănduri bine cunoscuți. Tot aici veți primi un consult de specialitate. Iar dacă preferați lentile de contact, atunci nici nu o să aveți nevoie de gadget-ul susmenționat!
       În concluzie, tehnologiile se dezvoltă în avalanșă, fiind stimulate de cerințele comerciale, dar, ceea ce ne dorim să stopăm pe fotografie: un peisaj încântător, un râs de copil, un zâmbet a persoanei dragi – ar fi bine să nu se stopeze niciodată!