6 februarie 2017

      Tematica calculatorului este des abordată pentru purtători de ochelari. Există păreri pro și contra în ceea ce privește formarea spasmului de acomodare, și a protecției ochilor de radiațiile emise de aparatele digitale. Ca regulă, aceste păreri au tendință de a duce la extreme, deaceea ar fi rezonabil să păstrăm un echilibru, acceptând ceea ce este pozitiv din ambele părți. 

      Atunci, cum să ne protejăm ochii, în timp ce ne aflăm în fața calculatorului?! Ochelarii pentru calculator sunt recomandați de mulți oftalmologi. De fapt, ei sunt deosebiți atât de ochelarii pentru vedere în depărtare, cât și de cei pentru citit. Specificul lor este că: lentile trebuie să protejeze de radiațiile albastre, pot fi cu sau fără dioptrii, iar dioptriile sunt alese anume pentru distanța medie. 

      Un specialist va alege o corecție optimă pentru distanța de lucru, pentru ca ochii să se simtă relaxați. Tot odată, să nu lăsăm totul pe seama ochelarilor, deoarece musculatura oculară va fi stagnată. Deaceea se recomandă, la fiecare 10 minute, să ne sustragem de la monitor, cel puțin pe 10 secunde și, să privim în depărtare la peisajul de pe geam sau la florile de pe pervaz. Aceasta este important, deoarece ochii sunt proiectați pentru schimbări rapide de imagini tridimensionale și multifocale. Plus la aceasta, este foarte binevenit de a face un obicei, de a clipi cel puțin de cinci ori la fiecare trei minute – necesar pentru umezirea corneei și masarea irisului. 

      Alt aspect este însăși lentila antireflex ce stopează lumina albastră, emisă din abundență de monitor. În mod normal, razele spectrului albastru al luminii solare are proprietăți tonizante, dar în cantități prea mari sunt suprasolicitante. Tot odată, excluderea totală a acestor unde de lumină are efectul invers. Deaceea este recomandat de a alege lentile ce blochează radiațiile albastre dozat – 95 la sută. Astfel de lentile, Neva®Max Blue UV, sunt elaborate de producătorul francez BBGR și se găsesc, în Moldova, în rețeaua de magazine specializate „Astro Optica”. 

      În concluzie, ochelarii pentru calculator sunt la fel de necesari ca și calculatorul. Folosindu-ne de ajutorul ochelarilor, dar și făcând unele exerciții simple, vom reuși să ținem sub control tehnologiile computerizate. De fapt, în orice lucru, pentru a nu fi în daună, ci spre folos, e bine să fim echilibrați.