10 februarie 2017

     Se estimează că văzului îi datorăm circa 90% de informație primită din exterior. O datorie deloc mică și ar fi frumos să ne străduim să o restituim, măcar cât de cât... Deci, care sunt cerințele neexprimate a ochilor noștri?! 

     Prima cerință este o hrană sănătoasă. Preferențial pentru o dietă oculară sunt grăsimile esențiale (omega-3), care se conțin în peștele gras, cum ar fi somonul, tonul etc. De asemenea, foarte importantă este luteina și zeaxantina, care se găsesc în special în legumele cu frunze, cum ar fi spanacul, varza, pătrungelul etc. La meniu să nu uităm să adaugăm fructe oleaginoase (nuci, alune, fistic, migdale, caju), citrice, fructe și legume portocalii  (morcov, dovleac, ardei gras galben, pepene galben etc.) pentru a furniza ochilor vitaminele și microelementele necesare (vit. C, E, A, antociаni, zinc, seleniu etc.). În Moldova noi avem o alegere suficientă în acest sens. Înlocuiți cu aceste delicii naturale zaharul si carbohidrații simpli! Apropo, déjà numeroase studii demostrează, că o dietă echilibrată ajuta la prevenirea tulburărilor de vedere precum degenerescența maculară sau cataracta.

     Următoarea cerință importantă este protejarea ochilor de agresia razelor UV cu ajutorul ochelarilor de soare. Aceasta e firesc pe timp însorit, dar este recomandat și pe timp înnourat în spații deschise sau la volan (parbrizul mașinii reflectă razele ultraviolete). În prezent există și lentile de contract cu protecție UV. La fel, când lucrăm la calculator, avem nevoie de ochelari cu protecție de radiațiile emise de monitor.

     A treia, o necesitate la fel de importantă, este excluderea fumatului. Este vorba nu numai de contactul direct a ochilor cu fumul, în cazul portului lentilelor de contact – nicotina afectează direct țesuturile ochiului și mărește susceptibilitatea de a dezvolta degenerarea maculară și catarаcta. Renunțarea la fumat este un mare atu în favoarea ochilor voștri! 

     Dacă lucrați în birou, amenajați corect locul de lucru. Iluminarea nu trebuie să provoace umbre pe monitor și să fie folosită o lampă de voltaj inferior. Ochelarii pentru calculator își au specificul său în ceea ce privește alegerea dioptriilor și a lentilelor ce protejează de razele albastre. De asemenea, faceți pause active pentru a vă dezmorți spatele, dar și pentru a vă relaxa ochii. 

     Purtați ochelari de protecție când lucrați cu materiale periculoase sau când practicați sporturi active, cum ar fi schiatul, înotul, tenisul etc. 

     Respectați un program regulat de mișcare. Activitatea fizică este benefică în toate privințele și aduce foloase pe termen lung. Ca exemplu, este o profilactică eficientă a diabetului, ce poate avea un impact direct asupra vederii.  Este esențial sa efectuați cel putin o jumătate de oră de exerciții aerobice de trei ori pe săptămână. 

     Efectuați regulat un control medical. Depistați din timp problemele minore pentru a le preveni pe cele majore. Astfel poate fi monitorizată nu doar acuratețea vederii, ci și probabilitatea dezvoltării unor afecțiuni grave, cum ar fi glaucomul, care de cele mai multe ori decurg asimptomatic. În această privință, în Chișinău, puteți beneficia de servicii profesioniste în rețeaua de saloane specializate „Astro Optica”. 

Nu v-a copleșit încă lista de cerințe din partea ochilor?! Dar nu sunt deloc mofturi, ci necesități, iar ochii noștri harnici le merită pe deplin!      Să manifestăm deci generozitate față de noi înșine și rezultatele vor fi pe măsură!