18 aprilie 2017

       Majoritatea, 80% din posesorii ochelarilor de soare, poartă acest accesoriu ca un element de stil. Deci, este firesc ca ochelarii să fie bine văzuți. În acest sezon vor fi în vogă ochelari de soare foarte observați, masivi, o stilizare în retro. Se preconizează pentru sezonul primăvara-vara 2017 ochelari de formă rotundă, oversize, aviatori, din metal subțire și cu dimensiuni mari, etc. Cu referire la culori, alegerea este cea mai variată. Oricum, moda este doar un trend, dar fiecare poate să-și evidențieze propria individualitate, reeșind din propriile preferințe. 

       Dar, ceea ce este comun, e că ochelarii, de soare inclusiv, sunt nu numai un atribut de stil, dar și unul medical. Corespunzător, sunt și unele cerințe, cărora ochelarii trebuie să corespundă. Primordial este ca ochelari de soare să protejeze ochii de soare! Cel mai înalt coeficient de protejare de razele UV este 400, care oferă practic 100% protecție. Un test natural și simplu în ceea ce privește prezența UV-protection ar fi să observați, dacă se bronzează porțiunea feței în jurul ochilor – dacă da, atunci lentilele nu oferă protecția necesară… Totuși, dacă nu doriți să experimentați, puteți să procurați ochelari de soare veritabili din saloanele de optică cu o bună reputație. În acest sens rețeaua de magazine specializate „Astro Optica” este deja bine cunoscută  și în Moldova, dar și peste hotare. 

       Cu referire la culoarea lentilelor este oportun de menționat unele detalii importante – culorile galbenă și portocalie amplifică lumina, ceea ce este binevenit în timpul șofării pe timp de noapte sau în timp de ceață, dar nicidecum pentru o zi însorită. La fel este recomandat de a fi mai reținuți la alegerea altor culorilor apropiate spectral – cea roșie este exitantă pentru sistemul nervos central și provoacă oboseală, iar culoarea roză oferă un grad prea mic de umbrire, deaceea ar fi mai recomandat pentru lucru la calculator sau pentru a privi emisiuni TV – diminuează oboseala ochilor, dar și îmbunătățește contrastul. 

       Celelalte culori pot fi alese în dependență de anturajul unde doriți să vă vedeți în ochelari: pentru o zi luminoasă la natură ar corespunde culoarea verde. Această culoare are efect liniștitor asupra receptorilor oculari, ceea ce diminuează acțiunea obositoare a razelor solare. Culoarea albastră are proprietatea de a distorsiona redarea culorilor, ceea ce nu este de dorit în timpul șofării, dar se privește bine în locurile umbrite. În final, cel mai confortabil ochii se simt în urma lentilelor cu nuanță maro, iar cel mai bine protejază de lumină orbitoare ochelarii cu lentile de culoare gri intens sau cenușie. 

       Acestea sunt unele particularități, dar este și o regulă generală – fie că vă alegeți forma ochelarilor, fie că alegeți culoarea lentilelor – important este să vă simțiți personal confortabil!