11 august 2017

          După vârsta de 40 de ani mulți observă necesitatea de a purta ochelari „pentru citit”. Acest fapt ar putea să provoace o oarecare frustrare și regret pentru anii ce zboară... Dar lucrurile pot fi oarecum reglamentate. Sunt elaborați ochelari cu lentile bifocale și progresive, partea superioară a cărora fiind cu un coeficient de refracție destinat vederii în depărtare, iar partea inferioară – vederii îndeaproape. De asemenea, deja de mai mulți ani au fost realizate și lentile de contact pentru presbiopi, la fel cu capacitatea de a privi instantaneu atât în depărtare, cât și în apropiere. 

          Un pas nou în această privință sunt lentilele de contact multifocale – interesant este că modul de a vedea în aceste caz este diferit de cel al lentilelor progresive pentru ochelari. Dacă refracția în cazul ochelarilor se schimbă de sus în jos, atunci, în cazul lentilelor de contact multifocale, gradul de refracție se schimbă de la centru la periferie. Deci, vederii centrale este rezervată vederea îndeaproape, iar celei periferice – vederea îndepărtare. Lentilele de contact multifocale contemporane își schimbă gradientul de refracție într-un mod progresiv, în conformitate cu dilatarea fiziologică a pupilelor, care se îngustează la vederea îndeaproape și se dilată când privim în depărtare. Iar, deoarece puterea optică a lentilelor de contact se schimbă lent, ochiul poate percepe clar și obiectele la distanțe intermediare. Această proprietate le face asemănătoare lentilelor de ochelari progresive. De asemenea, lentilele de contact sunt concepute din materiale permiabile pentru oxigen (silicon-hidrogel), ceea conferă un grad înalt de confort. Din start ar putea părea că este dificil de acomodat la un așa mod de a vedea, dar creierul nostru se acomodează, „observând” mai bine anume aceea de ce este nevoie.  Lentilele de contact sunt, în general, mai comode pentru port comparativ cu ochelarii și oferă o acuitate a vederii mai pronunțată. Tot odată este necesară o îngrijire mai atentă și timp (individual) pentru acomodare. 

          Evident, prescrierea unor astfel de lentile necesită o examinare atentă din parte unui medic. În Chișinău, în reațeaua de saloane specializate „Astro Optica” puteți beneficia de un astfel de consult, după care comanda se va realiza în centrul Bausch&Lomb în termenii cei mai restrânși. 

          Deci, să numărăm nu anii, dar experiența acumulată în acești ani – aceasta este un motiv de a privi lucrurile pozitiv cu lentile de contact multifocale!