AstroOptica

Înscriere la medic

Noutăţi  

Calculatorul și somnul

12 septembrie 2017
     Cu ce vă ocupați înainte de a pleca la culcare?! Poate că faceți o promenadă la aer liber sau stați la un ceai cu cei ai casei sau, poate că, vă delectați cu o carte... Dacă este așa, să știți că sunteți în minoritate. Studiile recente arată că marea majoritate a oamenilor în țările dezvoltate, și anume 95%, își finisează ziua în compania unui dispozitiv electronic cum ar fi computerul, tableta, smartfonul etc. Încă o statistică, medicală, scoate în evidență o problemă generală pentru locuitorii Europei – 63% din populație au dereglări de somn. Credeți că ar fi o legătură între aceste două estimări? De fapt, din toată complexitatea de factori ce influiențează somnul, vom scoate în evidență influiența luminii asupra bioritmurilor naturale ale omului. 
     Există un ansamblu de factori ce creează ritmul cicardian (zilnic), sau ciclul somn-veghe. Se pare că acest ritm este influențat de reacţiile chimice la nivelul neuronilor creierului. De asemenea, există un centru de neuroni care joacă un rol evident în controlarea ciclului de somn. Acest „ceas" se află în apropierea locului de intersectare a nervilor optici. Astfel, senzaţia de somn depinde de intensitatea luminii. Lumina puternică te trezeşte, iar întunericul îţi induce somn. Inițial, fiind atașați de lumina solară, oamenii se sculau și se culcau odată cu soarele. În prezent lumina artificială permite „lungirea” zilei, dar are și o influiență nefavorabilă asupra ritmului cicardian menționat. Acestă influiență a devenit și mai evidentă cu apariția aparatelor digitale, cu atât mai mult că lumina emanată de monitor diferă de cea naturală. Se vorbește mult despre aș numitele unde albastre, care, în sine, nu pot fi definite ca fiind rele, doarece stimuleasă atenția, ridică capacitatea de muncă și înviorează. Dar, totodată, aceste unde blochează sinteza melaninei, „hormonul somnului”, la nivel de epifiză, iar aceasta este tocmai ceea ce nu este de dorit înainte de somn! 
     Ce-i de făcut?! De anulat realizările tehnice a civilizației poate că ar fi o idee nu tocmai reușită, dar, cum se spune într-un proverb român – ”cui pe cui se scoate”, deci există o altă realizare tehnologică necesară pentru a rezolva problema. În situația dată cea mai optimală soluție este stoparea undelor albastre datorită unor lentile pentru ochelari cu o acoperire corespunzătoare. Aceasta echilibrează procesul de sinteză a melaninei, ceea ce poate readuce la normal calitatea somnului. Ultima elaborare, tehnologia BLUE CUT (Blue Filter), permite blocarea de la 95% până la 100% a HEV și UV. Aceasta este o realizare remarcabilă, deoarece puțin probabil că vom reduce folosirea tehnologiilor computerizate, dar ne putem proteja ochii  și sănătatea! Tehnologia Blue Cut este implimentată deja de mai multe companii producătoare de lentile, în special în realizarea lentilelor Neva® Max Blue UV, produse de compania franceză BBGR. Astfel de lentile pot fi găsite în Chișinău în rețeaua de magazine de optică medicală „Astro Optica”. Încă o soluție ”proaspătă” propune compania Apple: este vorba de un sistem de operare iOS 9.3 cu funția regimului de noapte, ce schimbă seara, automat, componența spectrală a luminii devaise-lui. Totuși, pe plan local, ochelarii cu lentile de protecție ar fi, probabil, mai acceptabile. Ca atare, ar fi recomandat de folosit ochelari pentru lucru la calculator nu doar pe timp de noapte, dar tot timpul cât vă aflați în fața monitorului. 
     Da, mai e și încă o soluție, ultima, ce ar permite protejarea bioritmurilor noastre firești – să facem o promenadă înainte de somn, să servim un ceai cu cei ai casei sau, să citim o carte plăcută!... 

 

© 2013-2021 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții