Salonul „Asto-Optica” include și un Centru medical cu profil oftalmologic. Consultațiile sunt oferite de specialiști, cunoscuți la noi în Moldova pentru competența și profesionalismul său. Examinarea se efectuiază atât a copiilor, cât și a adulților pentru un șir de patologii și dereglări ai văzului.
Miopie — Un fenomen tot mai larg răspândit. În jur de 26% din populația lumii are miopie. Miopia este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare. Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, se focalizează înaintea retinei, permițând doar distingerea obiectelor situate la o distanță mai mică. Globul ocular al persoanelor mioape este mai alungit, fiind necesare lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasând focarul pe retină.
Cauze:
- Ereditară – conform unor statistici ar fi 89% de cazuri;
- Mediul – concentrarea atenției vizuale timp îndelungat asupra obiectelor apropiate (televizor, calculator, cărți etc.), ce solicită exagerat mușchii chiliari (mușchi ce controlează bombarea cristalinului) și causează decompensarea capacității sale de acomodare.
- Dereglări patologice – unele afecțiuni organice.
Tratarea — Corecție cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contract. Pentru copii – exerciții computerizate pentru antrenarea mușchilor ciliari ai ochiului.
Presbiopia — este fenomenul de diminuare a puterii de acomodare a ochiului, ce apare odată cu înaintarea în vârstă, în urma căruia razele de lumină se focalizează în urma retinei.
Pentru cei care văd bine la distanță, primele semne constau în dificultatea citirii literelor mărunte, în special când lumina este de slabă intensitate. De asemenea poate fi manifestată prin obosirea ochilor după perioade de citit îndelungate.
Una din explicațiile cele mai frecvent oferite se referă la pierderea progresivă a elasticității cristalinului, la care se adaugă, ca factor agravant, pierderea puterii de contractare și relaxare a mușchilor ciliari.
Corijarea vederii se realizează, corespunzător, cu lentile convergente.
Strabism — reprezintă o afecțiune vizuală in care poziția ochilor nu este paralelă și ochii nu au capacitatea de a focaliza aceeași imagine in același timp. Cel mai adesea apare in copilarie (4%-5% din nou-nascuti sunt strabici).
Strabismul poate fi constant sau intermitent, monocular sau alternant.
In mod normal, musculatura din jurul fiecărui ochi determină mișcarea sincronă în aceeași direcție și în același timp a ambilor ochi. Strabismul apare atunci când musculatura oculară nu mai funcționează corect pentru coordonarea mișcarilor oculare. In acest caz, ochii nu mai sunt centrați corect si creierul are dificultăți în suprapunerea celor două imagini ce provin de la fiecare glob ocular.
Copiii care au strabism pot fi uneori diagnosticați cu ușurință doar prin simpla observare a poziției globilor oculari.
Copiii cu strabism se pot plânge de vederea dublă, oboseala ochilor, sensibilitate la lumină puternică.
De cele mai multe ori, simptomele sunt tranzitorii, pot fi prezente sau absente, dar se pot inrăutați în cazul în care copilul este obosit sau bolnav. Atunci când ochii copilului nu sunt aliniați în același timp, pentru vederea unui obiect, pâna la vârsta de 4 luni, este necesară efectuarea unui consult oftalmologic de către medicul specialist. Această examinare trebuie realizată cât mai curând posibil.
Cauzele:
- 60%-80% din cazuri este ereditar;
- Afecțiuni neurologice, prematuritate, boli infecțioase, traumatism, boli organice;
Tratarea este complexă și individualizată cu scopul de a realiniea axele oculare și de a îmbunătăți acuitatea vizuală:
- Diagnosticarea și tratarea corectă a viciilor de refracție (ochelari adecvați). Acest lucru presupune instalarea de picături cicloplegice care suprimă temporar capacitatea acomodativă a cristalinului;
- Se trateaza ambliopia și se incearca menținerea rezultatului obținut (de exemplu prin ocluzie: acoperirea ochiului bun, pentru a forța ochiul slab să vadă);
- La tratamentul chirurgical se recurge doar la indicația medicului oftalmolog și se instituie în funcție de vârsta de apariție a deviației;
- Exercițiile ortoptice (la simoptofor) – indicat de obicei după operația de strabism, sau un strabism ce nu are indicație operatorie. Scopul exercițiilor ortoptice constă în obținerea unei vederi binoculare (pacientul vede cu ambii ochi simultan).
— trebuie început cât mai repede posibil din momentul diagnosticării, pentru ca eficacitatea lui să fie mai bună.
Ambliopie — numită și "ochiul leneș", este dereglarea funcțională a vederii binoculare, caracterizată prin slăbirea vederii a unui ochi sau a ambilor.
Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos.
Cele mai frecvente sunt ambliopiile insoțite de vicii de refracție (miopia, hipermetropia si astigmatismul) sau de strabism.
Acest defect se instalează progresiv din cauza neutralizării funcționale a unuia dintre ochi. În consecință poate fi tratat și prevenit prin diagnosticarea la o vârstă cât mai fragedă (până la 6-7 ani).
Tratarea constă în dezvoltarea vederii binoculare și este realizată, primar, prin purtarea dioptriilor adecvate. Apoi este corectat ochiul ambliop, ceea ce se realizează, de obicei, prin obturarea ochiului sănătos după schema stabilită de medicul oftalmolog, care urmărește și monitorizează individual rezultatele. Astfel se obține stimularea acuității vizuale a ochiului ambliop.
Acestea sunt unele din problemele de văz ce sunt diagnosticate și corectate la Centrul „Astro-Optica”. În caz dacă dereglările depășesc opțiunile terapeutice sau necesită intervent chirurgical, pacienții sunt îndreptați în instituții medicale corespunzătoare. În final, fiecare vizitator al nostru poate bineficia de investigari necesare și rezultate pe deplin satisfăcătoare.