AstroOptica

Înscriere la medic

Noutăţi  

Sindromul vederii la calculator CVS.

20 mai 2016

Sindromul vederii la calculator CVS. (Computer vision syndrome) Sau, de ce buneii mei nu au purtat ochelari?

Era tehnologiilor vine la pachet cu o manifestare oculară care nu exista citeva decenii în urmăși anume Sindromul vederii la calculator, CVS.

Și ca să fie clar pentru toți, nu calculatorul, sau tableta, sau smartphonul ne cauzeaza CVS ci privitul excesiv, fără pauze la distanță mică. Și deoarece calculatorul face parte din activitatea noastră zilnica, nu rămâne decât să ne învățam sa-l utilizam corect.

 Cum se manifesta CVS?

  •  Senzație de scăderea vederii la sfirșitul zilei de muncă
  •  roseață, iritație oculară
  •  senzație de „nisip în ochi”, corp străin, „ochi uscat”, „pleoape grele care parcă zgîrîie
  •  dureri de cap, în regiunea cefei, tîmplei
  •  scăderea atenției și capacității cognitive

De ce apare CVS?

·       Imaginea pe calculator este formată de mii de puncte mici-deci nu există nici o imagine distinctă pentru ochi, ochiul trebuind să focuseze mereu ecranul pentru a păstra imaginea clară, ca rezultat peste câteva ore de munca apare oboseala oculară, CVS.

·       Privind ecranul, clipim de 5 ori mai rar, ceea ce duce la intensificarea manifestarilor de „ochi uscat”, „nisip în ochi”, corp străin, „pleoape grele care parcă zgîrîie”.

·       Cea mai importantă cauză apariției CVS este timpul prelungit de muncă la distanța mică, fără pauze, ceea ce suprasolicită vederea de aproape și mai puțin o consumă pe cea de departe.

Cum pot sa fac să-mi protejez și să ușurez starea ochilor?

Răspunsul e simplu:

1.    Utilizați ochelari cu protecție de calculator, aceștea oferă confort, o claritate, un contrast mai mare, protejează de spectrul de lumină albastră care este dăunător ochilor.

2.    După fiecare o oră de muncă în fața ecranelor Led, faceți 5-10 minute de pauză. În pauză, priviți peste geam, la obiectele îndepartate, la cele în mișcare.

3.    Clipiți mai des, dacă senzația de „ochi uscat” este intensă, utilizați picături de „lacrimă artificială”. Picaturile pot fi picurate atât de des cât simțiți nevoia.

4.    După necesitate: mariți marimea caracterelor de la ecran, țineti ecranul la o distanță de 50-60 cm de ochi, micșorați luminozitatea ecranului, scaunul trebuie sa corescundă înălțimei mesei.

 Respectarea acestor recomandări va vor face ziua de muncă mai ușoară, iar ochii Dvs vă vor mulțumi. :) 

Medic oftalmolog Astrooptica

Zamă-Mardari Iulia

 
© 2013-2020 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.
Termeni și condiții